Home » Waarom EHBO leren?

Waarom EHBO leren?

  • by

Mensen onderschatten helaas veel te vaak het belang van basiskennis EHBO. Dit kan in veel gevallen namelijk de ernst van verwondingen beperken en in sommige gevallen zelfs levensreddend zijn. Door een korte EHBO-cursus te volgen, doe je belangrijke kennis op die niet alleen voor jou van belang is, maar ook voor anderen van levensbelang zou kunnen zijn. Het is in ieder geval nooit verspild als je een EHBO cursus volgt en deze uiteindelijk nooit hoeft toe te passen in de praktijk. Het is immers het beste voor iedereen als je dit inderdaad niet nodig hebt. Mocht je in een situatie komen waarin niemand EHBO kan verlenen, zal je achteraf altijd denken “had ik die cursus maar gevolgd”.

Wat is EHBO?

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. Dit omvat alle belangrijke, spoedeisende hulphandelingen die er kunnen of moeten worden verricht op het moment dat iemand een ongeval heeft gehad en hier verwondingen aan over houdt. Dit kan variƫren van snij- en schaafwonden tot snijwonden of brandwonden. Hierbij kun je denken aan het leren herkennen van soorten wonden, leren welke wonden op welke manier moeten worden behandeld en hoe je de ernst van bepaalde verwondingen beperkt houdt tot er professionele hulp ter plekke is.

Wat voor cursus?

Je kunt meerdere cursussen volgen op het gebied van EHBO. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ‘stop de bloeding’ cursus. Dit is een cursus die is samengesteld in samenwerking met het Oranje Kruis en het Rode Kruis. Dit is gericht op het stelpen van bloedingen (op de juiste manier) om iemands situatie niet te laten verslechteren.
Een andere cursus, de bekendste en meest voorkomende, is de reanimatiecursus. Hierbij wordt je geleerd hoe je mensen leert reanimeren wanneer dit nodig is. Omdat het relatief simpele handelingen zijn die iedereen kan uitvoeren, is het van belang dat zoveel mogelijk mensen dit leren. Je kunt voor een reanimatie cursus Zaandam bezoeken en binnen zeer korte tijd leren hoe je iemands leven kunt redden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.